Monday, June 21, 2010

lepat pisang


Bahan-bahan:

4 biji pisang emas yang besar atau 3 biji pisang raja
45 gm gula pasir
30 gm tepung gandum (ayak)
3 sudu besar kelapa parut (dibuang kulit arinya) & sedikit garam
2 keping daun pisang anggaran utk 8 biji kuih

Cara-cara:
1. Basuh & celurkan daun pisang dalam air yang panas atau layur di atas api. Keringkan atau lap daun yang lembut itu.
2. Kupas pisang & lecek dalam mangkuk adunan. Campurkan gula,kelapa parut & tepung.Kacau rata-rata.
3. Letakan sepotong daun pandan di atas sehelai daun pisang & bubuh 1 sudu daripada adunan itu memanjang & ratakan.
4. Balut adunan itu dengan daun pisang & lipat kedua-dua hujung daun itu ke bawah supaya menjadi lipatan berukuran 12x11 cm. Letakkan dalam dulang pengukus & kukuskan selama 15-20 minit.
5. Keluarkannya dari dulang pengukus & hidangkan dalam pinggan sama & panas atau sejuk.

0 comments: