Friday, August 14, 2009

ikan singgang


sekadar gambar hiasan yg diambil lam internet..

resipi kali ni mudah, cepat, dan best..urmmm, yummy.!! ikan singgang kalau dimakan dengan budu dan sambal belacan lagi best..!! Ni la salah satu makanan kegemaran ku..tp malangnya masakan ni tak ade kat tempat aku belajar sekarang, xpe, yang penting cuti dah dekat, leh la masak sendiri..

Bahan-bahan :


* 1 ekor ikan tongkol (di potong 5,di bersihkan & ditoskan)
* 2 ulas bawang putih (diketuk kasar )
* 6 ulas bawang merah (diketuk kasar )
* 2 inci lengkuas ( diketuk kasar )
* beberapa hiris kunyit tongkol.
* 2 keping asam gelugor.
* garam secukup rasa.
* air ikut suka ( tapi jangan terlalu banyak,nanti kuah menjadi cair )
* bendi @ kacang mior.......

Cara-cara

1. Panaskan air dalam periuk.
2. Masukkan bawang putih, bawang merah dan lengkuas yang telah diketuk tadi.
Masukkan juga kunyit yang telah dihiris.
3. Kemudian masukkan asam gelugor dan ikan.
4. Masukkan garam secukup rasa.
5. Kemudian masakkan bahan tadi sehingga mendidih..apabila ikan agak
masak,masukkan bendi,dibiarkan sekejap & tutup api...bolehlah dihidangkan...

0 comments: