baru siap digentel..
rebus..
tos air after direbus..
siap digoreng..
beraneka bentuk keropok..
Bahan-bahannya:
1 kg ikan kembung/selayang - asingkan dari tulang
240-260g tepung kanji/sagu
Garam secukup rasa
air utk merebus
Minyak untuk mengoreng
Garam secukup rasa
Bahan sos:
500ml air
150g gula merah
3 camb cili kisar
60ml air+1camb asam jawa+2cm belacan
Garam, Gula dan serbuk perasa
Cara membuatnya:
1. Kisar isi ikan hingga hancur. Campurkan dengan tepung kanji dan garam. Uli sebati
dan bentukkan memanjang.
2. Jerang air sehingga mendidih dan rebus hingga keropok timbul. Angkat dan toskan.
3. Hiris keropok tadi nipis-nipis dan goreng dalam minyak yang telah dipanaskan
terlebih dahulu.
4. SOS : Campurkan semua bahan dan masak di atas api sehingga pekat. Sesuaikan
rasanya dan hidangkan dengan keropok yang telah digoreng tadi.
RESIPI KEK PAUN OREN
9 months ago
0 comments:
Post a Comment