Sunday, September 6, 2009

Daging masak halia..


Gambar sekadar hiasan yg diambil lam internet..

Hujung minggu balik kedah blajo masak daging masak halia ngan pak saudara..best.. :)

Bahan-bahan :
1/4 kilo daging
1 labu bawang besar (dihiris)
6 inci halia (dihiris nipis)
2 batang lada hidup (dipotong menyerong)
10 helai daun bawang (dipotong 5 inci panjang)
3 sudu sos tiram
1 sudu tepung jagung (dibancuh dgn sedikit air)
5 tangkai kacang panjang (dipotong 5 setiap satu)
1/2 cawan air
garam secukup rasa

Cara-cara :
1) panaskan minyak, goreng bawang, halia hingga naik bau.
2) masukkan daging dan biar separuh masak.
3) masukkan daun bawang, lada hidup, kacang panjang, sos tiram dan air.
4) tunggu sehingga masak dan masukkan garam.
5) perlahankan api, masukkan bancuhan tepung jagung dan kacau sehingga sebati.
6) tunggu sehingga masak dan boleh dihidang.

0 comments: